Metsätieteen aikakauskirjan päätoimittaja vaihtuu

Metsätieteen aikakauskirjan päätoimittaja vaihtuu vuoden vaihteessa. Professori Teppo Hujala Itä-Suomen yliopistosta jättää tehtävän viisivuotiskautensa päättyessä. Hän toteaa tiedelehden kehittyneen suotuisasti viime vuosina: ”Vuosina 2019–2023 Metsätieteen aikakauskirja on vakiinnuttanut asemansa sekä kirjoittajille että lukijoille maksuttomana avoimen metsätieteen edistäjänä. Erityisesti tieteellisen tiedon nykytilaa jäsentävät vertaisarvioidut katsaukset ovat keränneet runsaasti lukijoita. Metsätieteen aikakauskirjan täsmennetyt kirjoittajaohjeet kannustavat käsitteistön täsmällisyyteen, esitystavan selkeyteen ja kielen moitteettomuuteen. Tällä tavalla lehti kantaa vastuuta kotimaisilla kielillä julkaistusta laadukkaasta metsäntutkimuksesta.”

Suomen Metsätieteellinen Seura kiittää Teppoa merkittävästä panoksesta kotimaisilla kielillä tapahtuvan tiedejulkaisemisen hyväksi. Samalla Seura haluaa kiittää kirjoittajia ja tarkastajia heidän työstään kotimaisen tiedejulkaisemisen ylläpidossa.

Metsätieteen aikakauskirjan päätoimittajaksi 1.1.2024 alkavalle viisivuotiskaudelle on nimitetty vanhempi yliopistonlehtori Risto Kasanen Helsingin yliopistosta. Hän pitää tärkeänä suomen kielisen metsätieteellisen kirjallisuuden saatavuutta: ”Metsätieteen aikakauskirja tarjoaa metsien käytön ja siihen liittyvän yhteiskunnallisen keskustelun pohjaksi suomen kielellä saavutettavaa tutkittua tietoa. Metsiin liittyvän tiedon levittäminen vaatii jatkuvaa, pitkäjänteistä työtä – esimerkiksi Taloustutkimuksen hiljattain julkaiseman tutkimuksen mukaan vain 38 % suomalaisista tietää, että metsävaramme ovat kasvussa. Jokaisen oikeus pääsyyn avoimen, luotettavan tiedon lähteille on entistäkin tärkeämpää nyt, kun elämme maailmanlaajuisesti mediavaikuttamisen ja valeuutisten aikakautta.”

Suomen Metsätieteellinen Seura toivottaa Riston tervetulleeksi Seuran julkaisutoimitukseen. Jokaisen oikeus metsätieteeseen toteutuu vain monikielisen tiedejulkaisemisen kautta.

Metsätieteen aikakauskirjan toimitussihteerinä jatkaa Seuran toiminnanjohtaja Pekka Nygren ja toimittajana Karipekka Byman.