Jokaisenoikeus metsätieteeseen

Jokaisenoikeus takaa jokaiselle avoimen pääsyn metsään. Siksi suomalaisessa metsässä jokainen saa leiriytyä, poimia marjoja ja sieniä, sekä nauttia metsäluonnosta. Tämän vuosisataisen perinteen hengessä me Suomen Metsätieteellisessä Seurassa ajattelemme, että myös pääsyn metsätieteen tuloksiin tulee olla kaikille avoin eikä maksumuurin takana. Kaikki julkaisusarjamme ovat kaikkien vapaasti luettavissa Internetissä. Tämä koskee myös julkaisuarkistojamme vuodesta 1913 alkaen.

Julkaisusarjoistamme Silva Fennicalla ja Metsätieteen aikakauskirjalla on kansainvälinen CC BY-SA 4.0 käyttölisenssi (Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen). Lisenssi antaa sinulle oikeuden vapaasti:

  • Jakaa — kopioida aineistoa ja levittää sitä edelleen missä tahansa välineessä ja muodossa
  • Muunnella — remiksata ja muokata aineistoa sekä luoda sen pohjalta uusia aineistoja, missä tahansa tarkoituksessa, myös kaupallisesti.

Lisenssinantaja ei voi peruuttaa näitä oikeuksia niin kauan kuin noudatat lisenssin ehtoja.

Sinun on noudatettava seuraavia ehtoja:

  • Nimeä — Sinun on mainittava lähde asianmukaisesti, tarjottava linkki lisenssiin sekä merkittävä, mikäli olet tehnyt muutoksia. Voit tehdä yllä olevan millä tahansa kohtuullisella tavalla, mutta et siten, että annat ymmärtää lisenssinantajan suosittelevan sinua tai teoksen käyttöäsi.
  • JaaSamoin — Jos remiksaat tai muokkaat aineistoa taikka luot sen pohjalta uusia aineistoja, sinun on jaettava muutoksiasi samalla lisenssillä kuin alkuperäistä aineistoa.
  • Ei muita rajoituksia — Et voi asettaa sellaisia oikeudellisia ehtoja tai teknisiä estoja, jotka estävät oikeudellisesti muita tekemästä mitään sellaista, minkä lisenssi sallii.

Väitöskirjasarja Dissertationes Forestalesilla on rajoittavampi CC BY-NC-ND 4.0 -lisenssi (Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen). Se antaa sinulle täyden oikeuden lukea ja jakaa sarjan julkaisuja, kunhan nimeät alkuperäisen lähteen oikein. Sinulla ei kuitenkaan ole oikeutta kaupalliseen käyttöön tai julkaisun muunteluun.

Muista lisenssointi myös silloin, kun itse julkaiset tutkimuksesi avoimena. Tutustu Avoimen tieteen sivuilla julkaistuun lisenssioppaaseen.

Tutustu myös 7.5.2018 järjestämämme Open Forest Science -seminaarin materiaaleihin.

Katso myös 10.12.2020 järjestämämme Avoin data metsätieteissä – hyödyt, ongelmat ja tulevaisuus -webinaarin nauhoitteet.