Mikä metsänhoidossa ei vielä toimi kokonaiskestävyyden näkökulmasta?

Metsänhoitoklubin iltapäiväkokous

Sali 106

© Suomen Metsätieteellinen Seura / Pekka Nygren CC BY-SA 4.0

#metsätiede2024

#sivistys2024

Metsänhoidolla ohjataan ja ylläpidetään metsän ekologisia prosesseja, jotka tuottavat monipuolisia ekosysteemipalveluja. Viime vuosikymmeninä talousmetsien luonnonhoito on sulautettu osaksi päivittäistä metsänhoitoa, mikä on tärkeää luontoarvojen turvaamiseksi ja biologisen monimuotoisuuden ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi. Miten tämä tavoite on toteutunut ja mitkä uudet ekologiset luonnonhoitomenetelmät ovat tarpeen kokonaiskestävyyden turvaamiseksi?

Taloudellinen kestävyys metsänhoidossa tavoittelee pitkän aikavälin taloudellista tuottavuutta ja kannattavuutta samalla säilyttäen metsien elinvoimaisuuden. Miten metsänhoitoa ja kasvatusta koskevat taloudelliset säädökset tukevat kokonaiskestävyyden tavoitetta?

Metsänhoitotoimenpiteillä vaikutetaan alueen sosiaaliseen kestävyyteen kuten työpaikkoihin, metsien monikäyttöön, maisemaan ja historiallisesti arvokkaisiin kohteisiin sekä tulevien sukupolvien mahdollisuuksiin käyttää metsiä. Millaisilla metsänhoitomenetelmillä ja niiden yhdistelmillä saadaan parhaiten turvattua metsien eri käyttömuotojen edellyttämät erityispiirteet metsissä?

Kokonaiskestävän metsänhoidon tutkimus ja kehittäminen, metsäalan koulutus, toimenpiteiden suunnittelu ja toteuttaminen edellyttävät riittävää ja koulutettua työvoimaa. Miten pystymme vastaamaan kiihtyvässä toimialojen välisessä työvoimakilpailussa tähän tavoitteeseen?

Nämä kestävyyden näkökulmat ovat keskinäisessä vuorovaikutuksessa ja voivat sekä tukea että heikentää toisiaan. Miten voimme integroida nämä näkökulmat tehokkaasti saavuttaaksemme kokonaiskestävyyden metsänhoidossa?

Ohjelma

Puheenjohtaja: Pasi Puttonen, pasi . puttonen () helsinki . fi

Tekninen tuki: Tiina Laine, tiina . laine () metsagroup . com, +358 40 675 1458

13.15 – 13.40Monien tavoitteiden yhteensovittaminen – mitä kysymyksiä pitää pohtiaAntti Otsamo; Metsähallitus
13.40 – 14.05Kokonaiskestävän metsänhoidon saavuttaminen – onko se mahdollista ?Pasi Rautio; Luonnonvarakeskus
14.05 – 14.30Toimivat metsätalouden vesiensuojelun menetelmätSirpa Piirainen; Luonnonvarakeskus
14.30 – 15.00Kahvitauko
15.00 – 15.20Metsäalan osaaminen ja kokonaiskestävyys –reflektioita globaalista koulutusarvioinnista SuomeenMika Rekola; Helsingin yliopisto
15.20 – 16.00Paneelikeskustelu: Miten kokonaiskestävyys metsänhoidossa saavutetaan?Antti Otsamo, Pasi Rautio, Sirpa Piirainen ja Mika Rekola; keskustelun puheenjohtaja on Laura Nikinmaa, Tapio Oy