Tarjoa esitystä Metsätieteen päivään 20.10.2020: Metsien terveys nyt ja tulevaisuudessa

Suomen Metsätieteellinen Seura järjestää tänä vuonna Metsätieteen päivän 28. kerran. Tilaisuudesta on vuosien varrella muodostunut maamme tärkein metsäntutkijoiden, metsää ja metsätaloutta tutkivien ja tutkimustuloksista kiinnostuneiden metsätalousorganisaatioiden työntekijöiden kohtaaminen. Kuluva vuosi on Kansainvälinen kasvinterveysvuosi. Siihen liittyen Metsätieteen päivän tämänvuotinen teema on ”Metsien terveys nyt ja tulevaisuudessa”.

Metsien terveys muuttuvassa ympäristössä on keskeinen ekologinen, metsänhoidollinen ja taloudellinen kysymys, kun metsätaloutta kehitetään vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Kanadan ja Keski-Euroopan laajat metsätuhot ovat herättäneet huomiota Suomessakin. Muutama vuosi sitten kuiva ja lämmin kesä sai aikaan kirjanpainajan massaesiintymisiä eri puolilla Suomea. Monet puilla elävät hyönteiset leviävät kohti pohjoista. Onko kyse tuhoista vai metsien luontaisesta dynamiikasta? Ovatko hyönteisten massaesiintymät uusi normaali? Mitkä ovat mahdollisuutemme vaalia metsien terveyttä bioteknologian ja metsänhoidon keinoin? Nämä ovat osa kysymyksistä, joita metsien terveys herättää. Metsätieteen päivän pääpuhuja on professori Allan Carroll British Columbian yliopistosta Kanadasta. Hänen englanninkielisen esityksensä otsikko on ”Synergies, feedbacks and tipping points: causes and consequences of an unprecedented forest insect outbreak”. Kuulemme myös parhaiden suomalaisten asiantuntijoiden esityksiä ja iltapäivällä sinä voit esitellä tutkimustuloksiasi jossakin Suomen Metsätieteellisen Seuran tieteenalakerhojen järjestämistä rinnakkaissessioista.

Onko sinulla uutta sanottavaa päivän teemasta tai uusia tutkimustuloksia esiteltäväksi? Tarjoa omaa esitystäsi johonkin iltapäivän viidestä rinnakkaissessiosta 31.8.2020 mennessä. Klikkaa session nimeä niin pääset sen omalle sivulle, jolta löydät ohjeet esityksen tarjoamiseen. Hyväksytyt tiivistelmät kootaan kirjaksi, joka julkaistaan avoimena CC BY-SA 4.0 -lisenssillä, joka takaa jokamiehen oikeuden metsätieteeseen. Lisenssi on sama kuin Silva Fennicassa ja Metsätieteen aikakauskirjassa.

Metsäbiologian kerho: Metsien häiriöt – tuhoja vai luontaisia prosesseja?

Metsäekonomistiklubi: Metsien terveyden yhteiskunnalliset vaikutukset

Metsänhoitoklubi: Metsänhoidolla voidaan vähentää tuhoriskejä

Taksaattoriklubi: Kaukokartoitus ja mallinnus metsien terveydentilan ja uhkien arvioimisessa

Teknologiklubi: Puunkorjuun moninaiset vaikutukset metsien terveyteen

Metsätieteen päivän alustava ohjelma löytyy päivän omalta sivulta.

Metsätieteen päivä järjestetään Metsämiesten säätiön tuella.